食肉用ニワトリの4分の1は歩けない

「gooニュース」http://news.goo.ne.jp/article/wiredvision/life/2008news1-16799.html

養鶏場のニワトリは短期間で成長させられるために、歩行もおぼつかない個体が少なくないとの調査結果が、英国の研究チームによって報告されている。

この調査は英国政府の委任を受けて実施され、オンラインの科学ジャーナル『Public Library of Science ONE』(PLoS ONE)誌に2月6日付けで掲載されたものだ。

報告は、われわれが食用にしている動物が、生産上の都合によってどんな影響を受けているかを詳細に記したもので、格式張ってはいるが、読むと背筋が寒くなってくる。

畜産方式を改めることで、こうした悪影響を軽減できるだろう、と研究チームは提言しているが、いっそのこと食肉を工業的に培養し、動物を育てる過程は省いてしまうほうがましなのではないだろうか?

ブリストル大学のToby Knowles教授(食用動物科学)の率いるチームは、5万1000羽のブロイラーを調査した。孵化後40日の時点で、4分の1以上のブロイラーは歩行に問題があり、約3%はほとんど動くこともできなかった。なお、まったく動けない個体は定期的に群れから除かれているので、この数値には含まれていない。

ニワトリの本来の寿命は6〜7年だが、食肉用には孵化後約40日程度で屠殺されるのが一般的だ。

成長を速めるための集約型の繁殖方法が、こうした歩行障害を引き起こしている。50年前には、ブロイラーの成長率は1日につき25グラムだったが、飼育に工業的な手法が適用された現在のブロイラーたちは、1日に優に100グラムは体重を増加させているのだ。

Knowles教授らのチームは、このような条件下で年間200億羽も飼育されているブロイラーたちの運命を変えてやるために、早急な対策が必要だと主張している。

調査では、養鶏場によっては比較的健康な群れも見つかったことから、これらの養鶏場で用いられている飼育法を研究すべきだとチームは主張している。「これらの変革を導入することで、成長率と生産高は減少するだろう」としながらも、少なくとも「これにより、十分な調査に基づいて、利益率と、動物愛護の一定水準を維持するというわれわれの道徳的責務との間で均衡をとれるはずだ」とのことだ。

立派な心がけだ。だが、ニワトリの幸福を第一に考えるのなら、人道的に飼育されるニワトリと、工業的に量産された「培養肉」(日本語版記事)とを隔てる、確固たる道徳的根拠はさほどないように筆者には思われる。


WIRED NEWS 原文(English) http://blog.wired.com/wiredscience/2008/02/chickens-cant-w.html

Farmed chickens are bred to grow so rapidly that many can hardly walk, report British scientists.

Their government-commissioned report, published yesterday in Public Library of Science ONE, describe in formal but gruesome detail the effect of industrial demands on the animals we eat.

Changes to animal husbandry could moderate these effects, suggest the researchers -- but wouldn't it be better just to grow the meat in vats, and skip the animals altogether?

Bristol University food animal science professor Toby Knowles led the analysis of 51,000 broiler chickens. At 40 days of age -- chickens live for six to seven years, but are killed about six weeks after hatching -- a full one-quarter of the animals had difficulty walking, and approximately three percent were nearly unable to move. The figures don't account for especially immobile birds, which are routinely culled from the population.

Intensive breeding for rapid growth is responsible for their ambulatory problems. Young chickens used to grow about 25 grams per day; after fifty years of applying industrial methods to animal production, their descendants pack on a full 100 grams daily.

Knowles and his colleagues say that immediate action is needed to improve the fate of the 20 billion broiler chickens reared each year in similar conditions. Some flocks in the study were healthier than others; the husbandry techniques used in these should be studied, and though "implementation of these changes would be likely to reduce growth rate and production," at least "informed balance could then be drawn between profitability and our moral obligation to maintain good standards of animal welfare."

It's a noble intention. But if the birds' well-being is truly important, then to me there doesn't seem to much firm moral ground in between humanely raised, free-range chickens and meat grown in vats.

Leg Disorders in Broiler Chickens: Prevalence, Risk Factors and Prevention [PLoS ONE]